Museumtips top 10.

Op onze Ameland Hotel website kun je informatie vinden over de hotels, musea, attractieparken en delen wij natuur, cultuur en sportieve tips . Doe er je voordeel mee en geniet van een vakantie op het prachtige, rustige en avontuurlijke Ameland. Op Ameland kan je lekker genieten van de zee, het 27 kilometer lange strand en de verschillende pittoreske dorpjes. Waan jezelf terug in de tijd en geniet van de overweldigende gastvrijheid van Ameland.

booked.net

Beleef de rijke historie van Ameland in Cultuurhistorisch museum Sorgdrager. Het gebouw werd in 1751 gebouwd als verblijfplaats voor onder andere walvisvaarders. Het museum ademt Amelander cultuur. De gebruiken van vroeger, het wel en wee van de Cammingha familie, meubelkunst van destijds en de prachtige verhalen. In elke ruimte is wel iets te bezichtigen en/of beleven. Ontdek en beleef Ameland  door een bezoek aan cultuurhistorisch museum Sorgdrager. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
sorgdrager

Als je op Ameland bent, loop dan ook even langs het brandspuithuuske in Nes. Deze kleine hokjes werden vroeger voorzien van brandslangen en brandspuiten. Als er brand was in één van de kleine dorpjes, dan kon men hier snel materialen pakken die nodig waren om de branden te blussen. Deze huisjes deden dienst als bergplaats. De toegang is vrij en het huisje is op authentieke wijze ingericht. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
brandspuithuuske

Swartwoude is een landbouw- en juttersmuseum in Buren. Dit cultuurhistorisch museum toont je het leven van de Amelandse boerenbevolking van de 19e en begin 20e eeuw. Je leert over de tradities en Amelander oud gebruiken en ontmoet je de jutter en de vissersvrouw. Er scharrelt allemaal kleinvee rondom de boerderij en door de verhalen van de Jutter herbeleef je oude tijden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
juttersmuseum

In het bunkermuseum in Hollum krijg je indrukwekkende beelden te zien van de Amelander oorlogsgeschiedenis. Persoonlijke verhalen, vondsten, gedenkruimte voor de gevallen slachtoffers, indrukwekkende beelden en veel meer materiaal die je even stil laten staan. Middels een automaat kun je voor 3 euro per persoon een kaartje aan de poort kopen. Deze bunker is ingericht als klein museum. Een echte aanrader om bijvoorbeeld tijdens een fietstocht even mee te nemen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
bunkermuseum

Het dorp Ballum heeft op zichzelf al een nostalgische uitstraling, laat staan het Nobels Nostalgisch auto museum. Tjeerd Nobel is een groot liefhebber van antieke auto’s en motoren. In de loop der jaren heeft Tjeerd een fraaie collectie historie weten te verzamelen. Winkelinterieur, schoollokaal, kapsalon, fietsen, muziekinstrumenten en nog veel meer moois is te zien in dit museum. Op een levendige manier wordt alles tentoongesteld. Volwassenen betalen 5 euro en kinderen van 8 tot 11 jaar slechts 3,50. Kids tot en met 7 jaar zijn gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
nobelsnostalgischmuseum

Test je maritieme kennis en kom in de wereld van radioverbindingen en communicatie. In het Maritiem museum in Hollum navigeer door het museum aan de hand van sterren, een kompas en de kunstlijnen. Je kunt ook deelnemen aan heuse reddingsacties en getuige zijn van bijzondere (kapiteins)verhalen. Je beland helemaal in een andere wereld. Ook is er een brug waar je op een unieke manier kennis maakt met de wereld van het navigeren. Het museum is gratis te bezoeken met de museumkaart. Kosten zonder museumkaart zijn 5,50 voor volwassen en en 4,- voor kinderen van 5 – 12 jaar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
maritiem_museum_abraham_fock

Dankzij een recentelijke opknapbeurt werkt deze molen weer perfect. Al sinds 1629 (en nog steeds) wordt er gemalen op deze plek. De Phenix zelf dateert van 1880. De molen die eerst op die plek stond werd door hevig noodweer en brand verwoest. Deze molen is de enige grondzeiler-korenmolen in heel Friesland. Vrijwilligers stellen de molen regelmatig in gebruik om rogge te breken en tarwe te pletten. De plaatselijke bakker verwerkt dit weer tot heerlijk roggebrood wat te krijgen is in de bakkerij. Het is een aanrader om de molen van binnen te bekijken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
phenix

In ‘Doekes hiëm”, een boerderij aan de Smitteweg in Ballum, wordt sinds 2009 Amelander bier gebrouwen. Dankzij enorme ramen kan een ieder vanaf de buitenkant perfect zien hoe het bier gebrouwen wordt. Naast een grote brouwerij is er ook een proeflokaal aanwezig. Deze is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De ‘beerwall of fame’ is inmiddels uitgebreid tot 1400 verschillende bierflessen. Naast deze bier- en glazenverzameling zijn de sfeer en pas gerenoveerde boerenschuur zeker het bezoeken waard. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Amelandfoto-brouwen

“Werkelijkheid in miniatuur” zo noemen de vrijwilligers deze expositie. Liefst 1200 meter rails, ontelbaar wissels, kruisingen, honderden modelhuizen, duizenden bomen en andere scenery. Alles bewoond door duizenden miniatuur figuren en in elkaar gezet met elektronica en computer technologie. Dat er ruim 20 kilometer bedrading nodig is, zegt meer dan genoeg. Deze onvergetelijke expositie kun je vinden in Nes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
miniworld

15 verdiepingen aan exposities en tentoonstellingen. De in 1880 opgebouwde vuurtoren (uit naam van Koning WIllem III) is het visitekaartje van Ameland. Bovenin de nok van de vuurtoren is een werkkamer ingericht, net zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter gebruikt werd. Ga jij de 236 trappen bedwingen? Naast de werkkamer is er bovenin natuurlijk een adembenemend uitzicht over het eiland. De kosten zijn 5,50 per volwassene en 4 euro voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
island-4732478_1920